Ajánlott irodalom

Magyarul kevés könyv olvasható a gyerekkori szexuális abúzus hatásáról, de az alább felsorolt könyvekben talál az olvasó erre vonatkozó információkat. A könyveket egyaránt ajánljuk túlélőknek és szakembereknek.

 

Bancroft, Lundy, Jay G. Silverman és Daniel Ritchie: Lehet-e jó apa a bántalmazó? – A partnerbántalmazás hatása a szülő-gyermek kapcsolatra. Háttér Kiadó — NANE Egyesület: Budapest, 2013

A könyv egy egész fejezetben számol be olyan bántalmazó apákról, akik gyermekeikkel szexuálisan visszaélnek. Elmagyarázza a családon belüli erőszak és az incesztus összefüggését.

 

Benedict, Helen: Csak okosan! Önvédelem kamaszoknak. Háttér Kiadó – NANE Egyesület. Budapest, 2004

A könyv kamaszoknak nyújt segítséget ahhoz, hogyan viselkedjenek abuzív helyzetekben.

 

Forward, Susan: Mérgezőszülők. Hogyan szabaduljunk meg fájdalmas örökségünktől, és nyerjük vissza életünket? (Ford. Kövi György) Budapest, 2000. Háttér Kiadó

Nagyon fontos könyv gyerekkori szexuális abúzus túlélőinek. Az egyik legrészletesebb magyarul olvasható mű a témában, ugyan nem csak szexuálisan bántalmazott gyerekekről ír.

 

Herman, Judith Lewis: Trauma és gyógyulás. Az erőszak hatása a családon belüli bántalmazástól a politikai terrorig. (Ford. Kuszing Gábor) Budapest, 2003. Háttér Kiadó – Kávé Kiadó – NANE

Alapmű a trauma megértéséhez és a gyógyuláshoz rengeteg utalással gyerekkori szexuális abúzus túlélőire.

 

Miller, Alice: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása. (Ford. Pető Katalin) Budapest, 2002. Osiris Kiadó

Miller. Alice: Kezdetben volt a nevelés. (Ford. Fischer Eszter) Budapest, 2002. Pont Kiadó

Miller mindkét könyve rendkívül fontos a gyerekkori traumák feldolgozásához. E két kötetben is utal a szexuális bántalmazás következményeire, de későbbi műveiben (amelyek még sajnos nem hozzáférhetőek magyarul) még részletesebben foglalkozik ezzel a témával.

 

 

Szexuális erőszak -- információk áldozatoknak, túlélőknek és segítőiknek. Horváth É. KERET Koalíció, Budapest, 2012. A kiadvány elsősorban gyakorlati tájékoztatással szolgál szexuális erőszak áldozatainak és segítőiknek, kitér a gyerekeket érő szexuális visszaélés eseteire is.

 

Módszertani ajánlások a szexuális erőszak áldozataivalfoglalkozó szakemberek számára. Betlen A., Pap E. KERET Koalíció, Budapest, 2012. A KERET Koalíciót („Koalíció a Szexuális Erőszak Ellen a Túlélőkért"). Ez az útmutató olyan szakembereknek szól, akik munkájuk során találkozhatnak szexuáliserőszak-áldozatokkal.

 

Szakmai módszertani útmutató a párkapcsolati erőszak elleni hatékony fellépésre. Kuszing G., Spronz J., Wirth J. NANE Egyesület - Patent Egyesület, Budapest, 2012.

A bíróságoknak szóló fejezet 8.8 pontja tárgyalja a Hamis vád, szülői elidegenítés és gyerek vagy felnőtt elleni szexuális erőszak vádja témát, ami az incesztus megítélésével foglalkozik.

 

Állj mellette! --"Back up the children" -- A traumatizált gyermekek támogatásának alapjai. 2011. Szakmai anyag (oktatófilm és kézikönyv) olyan szakemberek számára, akik gyermekekkel (is) foglalkoznak. A kézikönyv és az oktatófimhasznos bárkinek, aki traumatizált személyekkel gyermekkel foglalkozik, és kifejezetten ajánlott a traumatizált gyermekekkel való foglalkozáshoz.