Férfi túlélők

Amikor a közbeszédben gyerekkori szexuális abúzus áldozatairól esik szó, akkor az elavult magyar szóhasználatnak köszönhetően (megrontás, liliomtiprás) először a kislány áldozatok jutnak az ember eszébe. Fiúkat is ér aszonban szexuális abúzus. Az egyes kutatások módszertanától, definícióitól függően a szexuális abúzus által érintett fiúk arányát 5-45% közé teszik.

Megfigyelhető a tendencia, hogy minél később készült a felmérés, tehát a 2000-es években, annál magasabb arányt mutat ki. Ennek az az oka, hogy az utóbbi időben a nyugati államokban hangsúlyt fektettek arra, hogy a szexuális erőszak férfi túlélői számára is létrejöjjenek szolgáltatások. Ennek köszönhetően került be a közbeszédbe, hogy férfiak is szenvedhetnek el ilyen típusú bántalmazást, ami megkönnyítette az áldozatok számára, hogy merjenek beszélni róla. Az utóbbi években számos botrányos hír került elő bentlakásos iskolákban, iskolaotthonokban történt szexuális bántalmazásról, melynek áldozatai fiúk voltak, és ez szintén hozzájárult a téma szélesebb körű tárgyalásához.

Mindazonáltal a férfiszocializáció és a férfi túlélőkkel kapcsolatos tévhitek és előítéletek gyakran lehetetlenné teszik, hogy az áldozatok segítséget keressenek.