Mit tehetek magamért?

Ha önt gyerekkorában szexuális bántalmazás érte, akkor az egész életére kihathatott. A poszttraumás stressz tünetei, az emlékbetörések, az állandó szorongás, az alacsony önbecsülés megnehezítik mindennapi életét. Gyakori, hogy túlélők nehezen alakítanak ki bensőséges, bizalmon alapuló kapcsolatokat, mivel gyerekkorukban nem tanulták meg, milyen az egészséges kötődés, ezért megtörténik, hogy elszigetelődnek. A tünetek és következmények címszó alatt talál leírást a leggyakrabban előforduló problémákról.

Sok mindentől függ, hogy a gyerekkori trauma mennyiben határozza meg felnőtt életét:

• Hány éves korában történt az abúzus?

• Egyszeri eset volt vagy ismétlődő?

• Egy bántalmazó követte el az erőszakot vagy több?

• Bizalmi személy (családtag, tanár) volt az elkövető vagy idegen?

• Volt-e olyan támogató, segítő személy gyerekkorában, akire számíthatott? (Akkor is, ha esetleg az abúzusról nem számolt be neki.)

• Hogyan alakult a felnőttkora?

• Szenvedett-e el azóta bántalmazást?

• Milyen élethelyzetben van jelenleg testi, lelki, anyagi szempontból?

 

Nem az ön hibája, ha környezete önnel szemben megbélyegző, ha „túlérzékenynek, gyengének, instabilnak, hisztériásnak, idegbetegnek, magánakvalónak, különcnek” tartják. Ezek a minősítő állítások azt a benyomást keltik, mintha ön így született volna, vagy mintha ön döntötte volna el, hogy ilyen fellépést választ, és nem az elszenvedett trauma befolyásolná felnőtt viselkedését. Sokan az ön környezetében csak a külső tüneteket látják, nem jut eszükbe, hogy viselkedésének háttere összefügghet valamivel, ami önt gyerekkorában érte (talán ön sem beszél róluk), ami megerősítheti azt a téves érzését, hogy önnel valami nagy gond van. Ez további önbizalomvesztéshez és elszigetelődéshez vezet.

Természetesen az is megtörténhet, hogy ön az abúzus hatását élete semmilyen területén nem érzékeli. Ebben az esetben csak azt kell észben tartania, hogy bizonyos új élethelyzetek, mint például a szülés, gyerekvállalás, haláleset vagy más mérföldkő az életében kiválthatnak emlékbetöréseket és más tüneteket.