Médiában dolgozóknak

Szerencsére egyre többször kerül a hírekbe és egyre több riport készül a gyerekkori szexuális visszaélés eseteiről. Ez azt a hamis képet adhatja, hogy az esetek száma nő, valójában azonban arról van szó, hogy egyre több eset kerül nyilvánosságra a sajtóban, és ennek köszönhetően egyre több áldozat mer megszólalni. A médiának hatalmas szerepe van abban, hogy ez a fontos téma megfelelő tálalásban kerüljön a nyilvánosság elé. Mivel alig akad magyarul könyv, kiadvány, amely segítséget nyújthat a túlélőknek, tájékoztathatja a szakembereket és a segítőket, az újságok, internet, televízió és rádió alapvetően fontos forrás lehet számukra.

Alapvető szabályok, ha ön gyereket ért szexuális visszaélésről tudósít:

Ne legyen áldozathibáztató!

Az elkövető a felelős, ne mentegesse, ne tegyen fel az áldozatnak az elkövető megértését célzó kérdéseket!

Tájékozódjon a szexuális abúzus témájában honlapunkon vagy az általunk megadott linkeken!

Nézzen utána a statisztikáknak!

Kerülje a sztereotípiákat! Cikkeink úgy épülnek fel, hogy megszólalnak bennük a témával kapcsolatos leggyakoribb tévhitek, előítéletek, kételyek. Ez segíteni fog önnek, hogy riportjában elkerülje a sztereotípiákat.

Vigyázzon, hogy az áldozatot ne lehessen azonosítani! Sem az arcát, sem a keresztnevét nem biztonságos megmutatni. Ne feledje, egy embert nem csak az arcáról lehet felismerni, és attól még, hogy egy áldozat beszél az ellene elkövetett erőszakról, nem jelenti azt, hogy minden ismerőse, rokona, barátja tud az esetről! Ha az áldozat arcát kitakaró vagy nem mutató fénykép vagy filmfelvétel készül, az semmiképpen se az áldozathoz köthető helyszínen (otthona, munkahelye, iskolája, stb.), hanem semleges helyszínen készüljön. Amennyiben az áldozat kezét, nyakát, stb. fényképezik, filmezik, bizonyosodjon meg róla, hogy az érintett minden ékszert, egyéb egyedi tárgyat eltávolított, hogy ezáltal se legyen ismerősök számára felismerhető.

Kerülje a szenzációhajhász részleteket! Ha az eset nem indokolja, akkor ne térjen ki hosszas leírással a bántalmazás részleteire, csak említse meg, ha az különösen erőszakos módon valósult meg. Az önkényesen részletező leírása, melynek egyetlen értelme a „perverzitás” bemutatása, az áldozatok érdekeivel ellentétes cél szolgál, mert úgy tünteti fel a gyerekkori szexuális abúzust, mintha azt beteg emberek követnék el, és nem egy elterjedt társadalmi probléma lenne. 

Legyen kritikus a beleegyezés fogalmával! A tájékozott beleegyezés fogalma létezik a törvényben, de problematikus, mivel az elkövető (legyen az akár fiatalkorú) és az áldozat között hatalmi viszony áll fenn, akkor is, ha apáról és lányáról van szó.

Ügyeljen a szóhasználatra!

A megrontás, fajtalankodás szavak már kikerültek a magyar jogi nyelvből. Kerülje a vérfertőzés szót is, mivel az azt a benyomást kelti, hogy az áldozat „vére megfertőződött”, és csak erősíti az áldozatokat gyötrő szégyenérzetet, alacsony önértékelést, negatív önképet. Helyette inkább írja körül az esetet (pl. apa által elkövetett szexuális visszaélés). A molesztálás szó használata is gyakori, de jelentése homályos, használója általában eufemizálni próbálja a megtörtént erőszakot. Törekedjen rá, hogy az olvasó minél világosabb képet kapjon a bántalmazásról.

Hosszan foglalkozunk a magyar szóhasználattal az elkövetőről szóló cikkben is. Fontos, hogy ne használja indokolatlanul a médiában elterjedt pedofília fogalmát, mert az esetek többségében nem fedi a valóságot, és felmenti az elkövetőt.

 

FONTOS! A gyerekkori szexuális visszaélés olyan téma, amely könnyen okozhat önnél emlékbetöréseket, vagy traumatizálhatja önt. Ha ez megtörténik, keressen segítséget!

 

Források:

Honlapunk kiterjedt tájékoztatást nyújt a gyerekkori szexuális visszaéléshez kapcsolódó témákról.

Hasznos linkek alatt további információkat talál.

Különösen ajánljuk a Független Média Alapítvány kutatását: pandorasbox.rs/hu/

A KERET koalíció több hasznos anyagot is összeállított a szexuális erőszak médiában való etikus megjelenítésével kapcsolatban:

http://mona-alapitvany.hu/wp-content/uploads/2012/12/1_Keret_media_esettanulmanyok_2011.pdf

http://mona-alapitvany.hu/wp-content/uploads/2012/07/11_a-nok-elleni-eroszakkal-foglalkozo-hiradasok-tizparancsolata.pdf

http://mona-alapitvany.hu/wp-content/uploads/2012/07/11_hogyan-irjunk-a-...