Szexuális élet

Sokan intim együttlét során sejtik meg, hogy partnerüket szexuális jellegű trauma érte. A szex a legkritikusabb területe a kapcsolatnak a túlélők és partnerük számára. Sok túlélőnek van szexuális problémája: pl. kerülnek bizonyos testhelyzeteket, nem engedik megérinteni (simogatni se) bizonyos testrészeiket, néha úgy fekszenek az ágyban, mintha ott sem lennének, stb. (Erről lásd külön írásunkat.) Rengeteg tünete van a gyerekkori szexuális abúzusnak és ezek sokszor nagyon eltérőek lehetnek. Az is gyakran megtörténik, hogy egyik nap jólesik a túlélőnek amitől másnap sírógörcsöt kap. Az emlékbetöréseket kiválhatja a legcsekélyebb dolog is, egy illat, egy szín, egy mozdulat. Előfordulhat, hogy a túlélő nem képes egy ágyban aludni partnerével, nem tud hozzábújni vagy éjszaka megijed egy ölelő mozdulattól is.  

Alapvetően fontos a gyógyuláshoz, hogy partnere biztonságban érezze magát önnel szex közben, hogy biztos legyen benne, csak az fog történni, amit ő akar, és a szeretkezést bármikor abbahagyhatja. 

Ha partnere nem akar szexuális életet élni, tartsa tiszteletben, ne gyakoroljon rá nyomást! Legyen figyelmes, és nyugtassa meg, nem kell önt kielégítenie, az ön szexuális élvezete nem előrébbvaló partnere gyógyulásánál. 

Kérdezze meg partnerét, mit szeretne és hogyan a szexben, és azt tartsa tiszteletben! Hosszú munka és sok beszélgetés kell ahhoz, hogy közösen kitapasztalják, mi a jó a partnerének, mit élvez, mi nem okoz emlékbetöréseket. Segítsen neki abban, hogy ne disszociáljon (azaz ne szakadjon el a testétől szex közben) – bár gyerekkorában ez a túlélés eszköze volt számára, de immár, biztonságos szexuális partnerrel, nincsen szüksége rá.  

Biztosítsa felőle partnerét, hogy bármikor abbahagyhatja a szeretkezést, ha mégsem akarja folytatni, ha nem érzi jól magát benne. Megteheti ezt akkor is, ha előzőleg éppen ő kezdeményezte az aktust és ön már izgalmi állapotba került, esetleg behatolás is történt. Partnerének joga van nemet mondani bármely pillanatban! 

FONTOS! 

Ha partnere el is megy terápiába, az nem azt jelenti, hogy szexuális életük egy csapásra megváltozik. A terápia során eleinte akár romolhat is, vagy partnere dönthet úgy, hogy nem akar szexet. A terápiának nem az a fő célja, hogy „rendbe rakja” a szexuális életüket, hanem hogy segítsen partnerének teljes életet élni. 

Maga a tény, hogy valakinek szexuális problémái vannak, még nem azt jelenti, hogy gyerekkorában vagy felnőttkorában abúzus érte. Lehetnek más okai is.