Funkcionális meddőség

Funkcionális meddőségről olyankor beszélünk, amikor a terméketlenségre nem elégséges vagy nem található orvosi magyarázat, tehát szervi értelemben egészséges emberekről van szó. Ezekben az esetekben gyakran a mesterséges megtermékenyítés is kudarcot vall. A háttérben a HPA-tegely elváltozásai és a megemelkedett stresszhormonszint feltételezhető. Utóbbi nemcsak a menstruációs ciklust, a peteérést befolyásolhatja, hanem a hormonháztartás megborításával a terhesség megmaradását is akadályozza. A funkcionális meddőséggel küzdő nők között gyakoribb a depresszió, korábbi abúzus-élmény, és a krónikus stressz. A sikertelen próbálkozások miatt bűntudat alakulhat ki, ami fokozza a szorongást, a stresszt, így a folyamat könnyen ördögi körré válhat.
Sok túlélő számolt be arról a meggyőződéséről, hogy a szexuális abúzus „elrontotta, tönkretette őket belülről”. Ha nem is próbáltak soha teherbe esni, biztosak benne, hogy meddők.

Fontos, hogy amennyiben ön ismeretlen eredetű meddőséggel küzd, ne hibáztassa önmagát. A szervezete normálisan reagál a traumatikus élményre, nem az ön akaratától függő folyamat. A trauma feldolgozásához igénybe vett segítség hatással lehet a meddőségi problémára is. Olyan szakembert válasszon, akinek van speciális tudása és tapasztalata a gyerekkori (szexuális) abúzus és a PTSD kezelésében.
A szakemberválasztáshoz további segítséget talál a honlapunkon.