Rólunk

A MUSZÁJ munkacsoport (Munkacsoport a Gyerekkori Szexuális Abúzus Áldozatainak Jogaiért) célja, hogy magyar nyelven nyújtson segítséget a gyerekkori szexuális bántalmazás felnőtt túlélőinek. Ennek első lépése ez a honlap, melyet a Global Fund for Women szponzorált.

Szóhasználat

Cikkeinkben rokonértelmű szavakként használjuk a következő terminusokat (noha jelentésük nem mindig esik egybe, hanem függ a szövegkörnyezettől is):

– szexuális abúzus, visszaélés, erőszak, bántalmazás

– elkövető, bántalmazó

– áldozat, túlélő

Az abúzus szó jelentése visszaélés. Mivel a szakirodalomban gyakran előfordul (és munkacsoportunk nevében is ez szerepel), ezért használjuk a honlapon is.

A Btk. szóhasználatában eltér honlapunktól. A törvény megkülönbözteti egymástól a szexuális kényszerítést, a szexuális erőszakot és a szexuális visszaélést. Ezeknek a kifejezéseknek a jogi értelme eltér attól, ahogy azt a szakirodalom használja. A törvényről és annak értelmezéséről külön cikket talál lapunkon.

Kinek szól a honlap?

Lapunk elsősorban FELNŐTT túlélőknek és a témában érintett szakembereknek szól, de sok cikk hasznos lehet olyanoknak, akik bántalmazott gyerekekkel foglalkoznak. A későbbiekben tervezzük olyan cikkek publikálását, amelyek kimondottan a gyerekek családjának, támogatóinak szólnak.

Tisztában vagyunk vele, hogy cikkeink nem fedik le a szexuális abúzussal kapcsolatban felmerülő összes témát. Tervezzük a honlap folyamatos feltöltését.

Mit NEM tudunk nyújtani?

Nem tudunk a túlélőknek személyre szóló segítséget nyújtani. Nem tudunk emailekre válaszolni. Amennyiben kérdése vagy problémája van, kérjük, hívja a NANE vagy a KERET Koalíció szexuális erőszak segélyvonalát.