Reagálás a HVG egy cikkére

A HVG Elrontva? címmel közölt cikket (2013.08.31.) a megváltozott Büntető Törvénykönyvről, amely eltörölte a 12-18 évesek között a beleegyezéses szex eddigi büntetését. A korhatár eddig beleegyezéses szex esetére 14 év volt, ezt vitte lejjebb az új törvény. Az írás azzal zárul, hogy „a számok szerint heves vitákat kiváltó módosítás keveseket érint: évente 20-30 fiatalkorút ítélnek el megrontásért, igaz, ez az összes elkövető harmada-negyede”. A szerző szem elől téveszti azt a fontos tényt, hogy a kutatók szerint Magyarországon a látencia huszonnégyszeres, tehát az esetek nagyon kis hányada jut el a feljelentésig. Ezeknek is csupán töredékéből lesz bírósági ügy, és a bírósági ügyeknek is csak egy része jut el az ítéletig. Tehát Magyarországon semmilyen hiteles következtetést nem lehet levonni a bűnügyi statisztikából arra nézve, hogy mennyi ügy van. Fiatalkorú elkövetők esetében az áldozat olyan kicsi, hogy érdekérvényesítésre gyakorlatilag képtelen, ezért a látencia az ő esetükben minden bizonnyal még sokkal magasabb. Így nem túlzás azt állítani, hogy a statisztikákban megjelenő szám a valós esetek elenyésző töredékét tükrözi.

Kérdés az is, mit ért a jogalakotó „tájékozott beleegyezésen”, hogyan fogja mérni, hogy az valóban fennállt-e. Egy 13 éves lányhoz képest egy 17 éves fiú nagyon idős. A korkülönbség, a társadalmi elvárások, a nemi szerepek és a szocializáció nem annak kedvez, hogy egy fiatal, gyakorlatilag gyereklány képes legyen önállóan dönteni róla, akar-e szexuális viszonyt vagy sem. A kényszerítés úgy is megvalósulhat, hogy az áldozat formailag igent mondott, vagy nem ellenkezett hevesen.

Az új Btk. szabad kezet ad fiatal elkövetőknek, és amíg a cikk „tiniszexről”, „korai szexről” beszél, addig a valós veszély a kiskamaszkorúakat fenyegető szexuális abúzus, amely a korhatár levitelének köszönhetően ezentúl még gyakrabban marad majd büntetlenül.