Kognitív viselkedésterápia

Nyugat-Európában és Magyarországon is egyre elterjedtebb terápiás módszer az alapellátásban, mert rövid, és a hatékonyságvizsgálatok szerint jelentős javulást eredményez bizonyos pszichés zavarok esetében (pl. depresszió, szorongásos zavarok).

Alapvetése, hogy az ember személyes hiedelmei, vélekedése alapvetően meghatározza az érzelmi reakcióit és viselkedését. Ily módon egyes emberek más-más módokon értelmezhetnek bizonyos helyzeteket.

Az elmélet szerint a környezeti információk feldogozásának folyamata valahol és valamilyen okból zavart szenved, aminek következtében torz helyzetértékelés alakul ki, ez pedig negatív érzelmi állapotot eredményez.

A terápia célja a torzított gondolkodási folyamatoknak a feltárása és megváltoztatása. A első lépésben a terapeuta segít a kliensnek felismerni azokat az automatikus gondolatokat, amik visszatérően negatív állapotokat eredményeznek. A továbbiakban ezen hiedelmek megváltoztatása a terápia célja.

A kognitív viselkedésterápia elsősorban az adott problémára fókuszál, de lehetőséget ad a kiváltó tényezők feltárására is. Lényegében azonban itt is egy tanulási folyamatról van szó, ahogyan a viselkedésterápiák esetében, amely aktív részvételt kíván a kliens részéről. Ez a típusú terápia is időben behatárolt (10-20 ülésből áll) és nem kifejezetten alkalmas traumafeldolgozásra, de hasznos eszközöket adhat az ön kezébe, amelyek segíthetnek a mindennapokban a trauma lelki hatásaival való megküzdésben.

Mint minden terápiás irányzat esetében, itt is fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy nagyon sok múlik a terapeuta személyén, és a gyerekkori szexuális abúzussal kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretein. Arról, hogy milyen a jó terapeuta bővebb információt talál a honlapunkon.