Tabuk és tények az elkövetőről

Az elkövetők nagy része – egyes statisztikák szerint 85-99%-a – férfi. A gyerekkori szexuális abúzus tehát alapvetően a férfierőszak egyik formája, melynek célja a hatalom fenntartása és gyakorlása, eszköze pedig a szex.

Az elkövető teljesen hétköznapi („normális”) embernek néz ki, környezete általában semmit sem sejt róla. Sokszor kifejezetten társaságszerető, rokonszenves személy.

A homoszexuálisokról elterjedt az a tévhit, hogy gyakrabban abuzálnak gyerekeket, amit a statisztikák nem támasztanak alá. Az elkövetők gyakran abuzálnak fiúkat és lányokat is, ugyanis az abúzus lényege a hatalom gyakorlása, az áldozat neme gyakran nem számít. A gyerek teste tárgy csupán.

Úgy a fiúkkal, mint a lányokkal visszaélő elkövetők nagy része (heteroszexuális) párkapcsolatban él.

Az elkövető lehet rokon, tanár, nevelő, orvos, egyházi tanító vagy vezető, táborvezető, edző, a család barátja, szomszéd, gyerekvigyázó, óvodapedagógus, gyermekgondozó, szociális munkás, gyerekfényképész, stb.

Az elkövető az esetek nagy százalékában családtag (40-50%). Legtöbb esetben apa, nagyapa, nevelőapa.

Az elkövetőt nem határozza meg társadalmi osztálya, iskolázottsága vagy anyagi helyzete. Az akadémikusok között éppolyan arányban vannak elkövetők, mint az alacsony végzettségűek között.

Az elkövetőknek csak 20%-a idegen. Az elkövetők legalább 80%-át a gyerek ismeri, azzal bizalmi kapcsolatban áll.

A felmérések szerint az elkövetők 20-30%-a serdülőkorú vagy az áldozatnál idősebb gyerek.

Az elkövetők között vannak nők is, számukat a 1-15%-ra teszik. A nők többnyire fiúgyerekeket abuzálnak, de előfordul lánygyerek abúzusa is. Felmérések kimutatták, hogy a női elkövetők nagy része egy férfival együtt követi el az abúzust, sokszor kényszer hatására. A női elkövetők 93-100%-a szenvedett el gyerekkorában szexuális abúzust, ami természetesen nem felmentés.

Az elkövető nem beteg ember. Gondosan megtervezi, hogyan jusson hátrányos következmények nélkül a gyerek vagy gyerekek közelébe. (Például ennek megfelelően választ foglalkozást.) Ügyel arra, hogy a lebukás veszélye nélkül csalja tőrbe áldozatát. Az abúzus sokszor évekig is eltarthat, egy elkövetőnek számos áldozata lehet.